Welke Douwe zou kampioen worden?

aug 24, 2014

Sneekermeer, 1 augustus 2014 – Afgelopen vrijdag was een prachtige zonnige dag met misschien alleen iets te weinig wind (windkracht 2 en wisselend) en nog veel spanning rondom het kampioenschap van de SKS. Kortom mooie ingrediënten voor de slotdag van dit kampioenschap.

’s Middags rond half één verzamelde onze sponsorgroep zich bij Mikpunt Watersport om aldaar naar het Sneekermeer te varen. Met maar liefst 40 Sneker Pan-aanhangers voeren wij in de stoere reddingsloep met schipper richting het wedstrijdwater op het Sneekermeer. Onderweg was er al gelijk een gezellig sfeertje onder de aanwezigen, ook enkele nieuwe gezichten in ons midden en er werd al druk kennis met elkaar gemaakt. Met heel veel boten op het water kwamen wij met een klein half uur aan bij de Starttoren, waar we de rest van de middag zouden gaan vertoeven. Met in totaal 70 sponsors startten we de middag met een lunch verzorgd door Ben van de KWS, overheerlijke broodjes die gretig aftrek vonden.

Om iets over 14 uur begon de startprocedure met de allerbelangrijkste vraag welke Douwe zou kampioen worden? Dat het een Douwe Visser zou worden, stond als een paal boven water, maar wordt het Grou of Sneek. Grou lag natuurlijk wel een eindje voor en dus had Sneek het niet meer in eigen hand, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren. Mocht Sneek één worden dan moest Grou plaats zeven of hoger behalen en dat ligt natuurlijk voor zo’n heel goed presterend en best zeilend skûtsje van Grou niet echt voor de hand. Dus een hele lastige opgave voor Sneek, maar op de Starttoren en ook op het water en het Starteiland waren vele supporters die de Panne zouden ondersteunen. Maar direct na het startschot bleek het duel al te zijn beslist, omdat de Sneker Pan, een individuele valse start maakte, waarop zij weer terug over de startlijn moesten. Een dikke domper en de teleurstelling onder de fans was groot, maar Douwe en zijn mannen kunnen altijd goed terugkomen met hun bekende inhaalrace.

Tijd voor afleiding. De wedstrijd begin meteen al daverend door een schitterende start van Joure die meteen een flinke voorsprong nam. De Sneker Pan leek de start perfect gepland te hebben maar kwam bij de start slecht uit, waardoor de bemanning van De Sneker Pan “alle zeilen moest bijzetten” om weer in de voorhoede te komen.

De Sneker Pan behaalde met een paar slimme slagen de voorhoede waarna een vierde plek bemachtigd werd. In de laatste route was het nog even spannend doordat moeder natuur de wind even uitschakelde, waardoor De Sneker Pan helemaal terugviel naar de achterhoede. Maar onze Douwe zou Douwe niet zijn als hij nog even een keer flink aan het grootzeil trekt en De Sneker Pan op een mooie tweede plek brengt. Hulde!

Na de wedstrijd gingen de skûtsjes gezamelijk richting de verzamelplek waar de Nederlandse vlag halverwege de mast werd gehangen, een machtig mooi gezicht. Gezamenlijk was er een minuut stilte. Na de ceremonie kwam de bemanning nog even aan boord, waarna Douwe ‘uitgehoord ‘werd over de gelopen wedstrijd en de gebeurtenissen.

Al met al een mooie dag vol emoties, spanning, gezelligheid en een tweede plekje.

Rond 18.00 uur stapte ik weer van boord, nog steeds met het dubbele gevoel, maar in het achterhoofd met de gedachte dat we met z’n allen sterk staan. En dat is iets om voor te blijven vechten dat hebben we vandaag maar weer gezien!

– Bente Vallinga