Terherne 2014 – Een dag vol emoties en spanning

jul 24, 2014

Woensdag 23 juli 2014 was een bijzondere en emotionele dag. Met een dubbel gevoel ging ik rond 11:30 uur de rondvaartboot op, vertrekkend met de sponsoren van het Dicky van der Werffonds richting Terherne.

Een dag vol zonneschijn, harde wind, vrolijke mensen en de nodige natjes en droogjes. Samen kijken naar het Skûtsjesilen, dat is toch ontbetaalbaar op zo’n dag als deze. Met in het achterhoofd de talloze slachtoffers in Oekraïne, proberen we er toch een respectvolle en mooie dag van te maken. Je wilt het niet maar onbewust kun je het niet loslaten.

Tijd voor afleiding. De wedstrijd begin meteen al daverend door een schitterende start van Joure die meteen een flinke voorsprong nam. De Sneker Pan leek de start perfect gepland te hebben maar kwam bij de start slecht uit, waardoor de bemanning van De Sneker Pan “alle zeilen moest bijzetten” om weer in de voorhoede te komen.

De Sneker Pan behaalde met een paar slimme slagen de voorhoede waarna een vierde plek bemachtigd werd. In de laatste route was het nog even spannend doordat moeder natuur de wind even uitschakelde, waardoor De Sneker Pan helemaal terugviel naar de achterhoede.

Maar onze Douwe zou Douwe niet zijn als hij nog even een keer flink aan het grootzeil trekt en De Sneker Pan op een mooie tweede plek brengt. Hulde!

Na de wedstrijd gingen de skûtsjes gezamelijk richting de verzamelplek waar de Nederlandse vlag halverwege de mast werd gehangen, een machtig mooi gezicht. Gezamenlijk was er een minuut stilte. Na de ceremonie kwam de bemanning nog even aan boord, waarna Douwe ‘uitgehoord ‘werd over de gelopen wedstrijd en de gebeurtenissen.

Al met al een mooie dag vol emoties, spanning, gezelligheid en een tweede plekje. Rond 18.00 uur stapte ik weer van boord, nog steeds met het dubbele gevoel, maar in het achterhoofd met de gedachte dat we met z’n allen sterk staan.

En dat is iets om voor te blijven vechten dat hebben we vandaag maar weer gezien!

– Bente Vallinga