Jan van Omme houdt De Sneker Pan varende

okt 9, 2015

De Sneekweek is één van de belangrijkste periodes van het jaar voor Jan van Omme en zijn Irish Pub. Toeristen komen dan van heinde en ver om te genieten van het zeilfestijn en de festiviteiten daaromheen. Nachtenlang werkt hij door om de mensen te bedienen. “Ieder jaar neem ik mezelf voor om het wat rustiger aan te doen, maar het komt er nooit van.”

Ten tijde van het interview (medio juni) is het zonnig in Sneek. In de morgen steeg het kwik al naar boven de twintig graden en de lucht is strakblauw. Bij de Irish Pub staat een grote parasol uitgeklapt en een aantal vaste gasten drinken een kopje koffie op het terras van Van Omme. De Irish Pub aan de Sneker Marktstraat heeft Van Omme al veertien jaar, daarvoor had hij diverse bloemen- en groentewinkels in Sneek. Glimlachend en soms met een luide stem begroet hij bekenden die zijn pub aan de Marktstraat passeren. En meer dan wat passerende mensen is er ook niet te vinden op de Marktstraat. Stilte voor de storm.

Op vrijdag 31 juli barst de Sneekweek los en een deel van de programmering speelt zich af op de Marktstraat, voor de Irish Pub. Van Omme is als voorzitter van de stichtingen ‘Marktstraat’ en ‘Uit in Sneek’ en bestuurslid van de stichtingen ‘Sneek Promotion’ en ‘Sneker Zakenlieden’ medeorganisator van de muziek en acts die tijdens de Sneekweek te vinden zijn in de Sneker binnenstad. Naast de Sneekweek houdt hij zich ook bezig met activiteiten als ‘Út Sneek’ en de winter- en zomereditie van ‘Lekker Sneek’.

Spelersvrouwen

Jan van Omme ziet het als zijn taak om Sneek op de kaart te zetten en het bruisend te houden. De link naar zijn sponsorschap van het Dicky van der Werffonds is nu makkelijk te leggen. Van Omme: “Zeg je Sneek, dan zeg je –uiteraard- de Waterpoort, maar ook skûtsjesilen. De Sneker Pan is belangrijk voor Sneek en ik wil er aan bijdragen dat dit bijzondere schip kan blijven varen.”

Het Dicky van der Werffonds steunen is voor Van Omme dé manier om dat te doen. “De betrokkenheid van het fonds bij De Sneker Pan en de sponsoren is groot. Daarnaast is het ook een actief fonds: er worden activiteiten georganiseerd, als ondernemer krijg je voldoende mogelijkheden om te netwerken en de mensen van het fonds werken hard. Een groot compliment voor alle vrijwilligers is wel op zijn plaats!”

Maar hij doet meer dan alleen sponsoren, ook op een andere manier zorgt Jan dat de skûtsjes -niet alleen De Sneker Pan- bemand zijn en blijven varen. De schippers moeten natuurlijk ook toetstemming hebben van het thuisfront om zoveel van huis te zijn om te trainen en wedstrijden te zeilen. Om ze tegemoet te komen –en natuurlijk om een gezellige dag te beleven- gaat Jan op de tweede maandag van het SKS skûtsjesilen met de ‘spelersvrouwen’ –de vrouwen van alle skûtsjeschippers- op pad. ,,Ik heb een grote sloep waarmee we dan naar Woudsend varen. We hebben hapjes en drankjes aan boord en we bekijken de wedstrijd. Een hele gezellige dag.”

De Sneker Pan maakt dit jaar volgens Van Omme grote kans om kampioen te worden, misschien wel meer dan vorig jaar. “Sneek werd vorig jaar na drie kampioensjaren op rij geen eerste en daar ben ik eigenlijk wel blij om. Nu staat iedereen weer op scherp om de felbegeerde titel te winnen.”

Verlenging

De Sneekweek duurt dit jaar langer dan voorgaande jaren. Het zeilfestijn is –na een pilot vorig jaar- dit jaar voor het eerst verlengd. De tachtigste Sneekweek begint op donderdag 30 juli met het straattheaterfestival en eindigt op zondag 9 augustus met een concert in de Looxmagracht. Jan van Omme is zelf een van de initiatiefnemers geweest voor de verlenging van de Sneekweek. “We merkten dat de programmering na de Sneker Stappersavond op dinsdagavond zwakker werd en het stappubliek en de toeristen wegbleven. We zijn toen gaan nadenken hoe we het weekend na de Sneekweek erbij konden betrekken. Extra kosten zijn er niet: alle podia en voorzieningen staan er al. Ook de KWS (Koninklijke Watersportvereniging Sneek, red.) wil naar mijn verwachting mee in deze verlenging, zodat de Sneekweek straks in al zijn facetten verlengd is.”

Een langere Sneekweek betekent wel minder slaap voor Van Omme. En zoveel sliep de 54-jarige horecaman al niet. Werkdagen tot vijf uur in de morgen zijn geen uitzondering en de volgende morgen is de Irish Pub gewoon weer geopend. “Ieder jaar neem ik mezelf voor om het wat rustiger aan te doen, maar het komt er nooit van. Aan de ene kant is dat een goed teken: het is dan druk in de stad en ik kan het nog volhouden. Aan de adere kant is het misschien goed om eens een stapje terug te doen en wat meer aan mijn dochter over te laten.”

Anouk werkt bij Jan in de Irish Pub en staat tijdens het interview even in de deuropening achter Jan. Hij kijkt om en glimlacht. “Dan taai ik voortaan wat eerder af.”