Boso Sneek meer dan textielrecycling

jul 4, 2016

Boso Sneek maakt sinds het ontstaan van het bedrijf in 1942 poetsdoeken van gebruikt textiel. Inmiddels levert het Sneker bedrijf poetsdoeken en hygiënematerialen door heel Europa. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de basis van het ontstaan van het bedrijf, maar is meer dan alleen recyclen en denken om het milieu. , ”Ik wil dat de jeugd weer praat met hun mond in plaats van met hun duimen.”

Boso Sneek is ontstaan als onderdeel van de Lankhorst touwfabriek in Sneek. In de Tweede Wereldoorlog waren de grondstoffen schaars en het Sneker bedrijf besloot oude touwen op te kopen, deze ‘uit te pluizen’ en hiervan nieuwe producten te maken. In deze gebruikte touwen zat ook veel textiel. Lankhorst maakte hier poetsdoeken van. Boso B.V. was geboren en kan één van Nederlands eerste maatschappelijk verantwoorde ondernemingen genoemd worden.
Sietze van der Krieke kwam in 1989 werken voor Boso, waarna hij het tien jaar later overnam en het bedrijf zich dus afscheidde van Lankhorst. Sinds 2008 vestigt Boso Sneek zich met dertig medewerkers in een nieuwbouwpand aan de Schrijnwerkersstraat, alwaar gebruikt linnen wordt verwerkt tot poetsdoeken die gedistribueerd worden door bijna heel Europa.

Bijdrage aan maatschappij


Maar duurzaamheid is niet het enige dat Boso te bieden heeft. Het bedrijf levert een bijdrage aan de maatschappij door een groot aantal goede doelen en lokale (sport)verenigingen en –stichtingen financieel te ondersteunen. Zo sponsort Boso Sc Heerenveen en Sc Cambuur en is de naam van het bedrijf (letterlijk) verbonden aan de Sneker voetbalclubs SWZ BOSO Sneek en ONS BOSO Sneek. Ook stichting Uit in Sneek, het Jopie Huisman museum en de Sneker Pan kunnen rekenen op de steun van het bedrijf van Van der Krieke. Daarnaast doneert Boso ieder jaar een vastgesteld bedrag aan een aantal (lokale) goede doelen naar keuze, zoals bijvoorbeeld Stichting KiKa, het Foppe Fonds en HIS Azië.

Boso is hier trots op en dat is goed te zien in het pand van het bedrijf. Naast bedrijfsfoto’s hangen er bijvoorbeeld in het trappenhuis foto’s van de twee Sneker voetbalclubs, het voetbalshirt van Ruud van Nistelrooy dat Boso ten bate van het Foppe Fonds kocht en twee grote afbeeldingen van werken van Jopie Huisman. Sietze: , ”Hij schilderde veel kledingstukken. Een mooi raakvlak met ons bedrijf.”

Sietze ziet het als een plicht om zich namens zijn bedrijf in te zetten voor de omgeving. “Ik vind het vooral belangrijk dat de jeugd zich kan ontwikkelen, zowel op sportief als sociaal gebied. Tegenwoordig brengt veel jeugd hun tijd door op sociale media. Kijk maar om je heen; in een restaurant zitten vier personen aan één tafel allemaal op hun scherm te kijken. Ik wil dat de jeugd weer praat met hun mond in plaats van met hun duimen.” Als ze lekker aan het sporten zijn, is dat apparaat even niet in de buurt en kunnen ze zich ontwikkelen. Ik hoop dat het steunen van lokale sportverenigingen hier een bijdrage aan levert.”
En mocht zich bij die sportclubs nou een groot talent ontwikkelen die (inter)nationaal doorbreekt, dan zet dat Sneek weer op de kaart. Dat is precies de reden waarom Sietze de stichting Uit in Sneek en De Sneker Pan steunt. “Ik vind het belangrijk dat Sneek op de kaart staat. Dus dat mensen Sneek niet alleen kennen van die ene week in augustus, want de stad heeft zoveel meer te bieden”, vindt Sietze.

Producten


De poetsdoeken van Boso worden gemaakt van gebruikt linnen die het bedrijf opkoopt. Dit linnen wordt in balen geperst en vervoert naar Polen, alwaar het wordt bewerkt tot bruikbare poetsdoeken. Linnen dat direct bruikbaar is als poetsdoek, wordt in pakketjes van tien kilo geperst en gedistribueerd.
Maar Boso verkoopt meer dan alleen klassieke poetsdoeken. Het bedrijf levert bijvoorbeeld ook nonwoven poetsdoeken, welke gemaakt zijn van een mengsel van materialen als papier en textiel. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in hygiëneproducten (bijvoorbeeld (zeep)dispensers en handdoekenrollen) en absorptiemateriaal, dat onder de eigen merknaam Boso Ergon Sorbents wordt verkocht. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt om olie uit wateren te verwijderen. Sietze: “Dat materiaal is zo gemaakt dat alleen de olie wordt opgenomen, en niet het water. Het product kan tussen 15 en 25 keer het eigen gewicht aan vloeistoffen opnemen en wordt onder andere gebruikt door Rijkswaterstaat en jachtwerven.”

Boso Sneek kan dus met recht een veelzijdig bedrijf genoemd worden. Een bedrijf dat zich sterk ontwikkelt en ook de ontwikkeling van zijn omgeving stimuleert. Een veelzijdig bedrijf dat zijn best doet de omgeving net zo veelzijdig te krijgen en te houden.