Jappie van der Pol is met zijn bedrijf Polboten uit Sneek sponsor van de maand. Voor de meesten is het bedrijf ook wel bekend onder de naam Botenverhuur L. van der Pol, dat sinds 1979 in de Waterpoortstad gevestigd is. Jappie vertelt over zijn jeugd, de nauwe banden met de familie Visser en op het gebied van de sponsoring van het Dicky van der Werffonds verduidelijkt hij dat het een gedeeld sponsorschap is met De Blaauw Mechanisatie.

Halverwege de jaren ’70 startte de toen 25-jarige Lieuwe van der Pol met het verhuren van 4 houten 16 m2’s. Toen hij in 1979 een huurvloot van 10 houten-kajuitzeilboten overnam, begon het verhuurbedrijf behoorlijk serieuze vormen aan te nemen en betrok hij “de oude politiehaven” aan de Oude Oppenhuizerweg in Sneek. Bij de haven was nog geen kantoor; de formaliteiten werden geregeld vanuit een oranje Volkswagen t2 bus.
In de jaren tussen 1985 en 1999 heeft het bedrijf een enorme groei gekend waardoor het uit z’n jasje groeide. In het jaar 2000 werd dan ook gestart met de bouw van een nieuw pand met ruime parkeergelegenheid en een haven met 50 ligplaatsen aan ’t Ges. In 2004 kwam zoon Jappie van der Pol in het bedrijf en hij begon met een zeer goede basis te werken aan de toekomst van het verhuurbedrijf.
“We zijn nu één van de meest moderne botenverhuurbedrijven. Met een moderne, goed onderhouden vloot en de full service faciliteiten kunnen we onze gasten optimaal bedienen”, zegt Jappie.

Jeugd

Van der Pol is opgegroeid met het skûtsjesilen. “Mijn hele jeugd heeft in het teken gestaan van de silerij. Vader Lieuwe kwam in de jaren ’90 aan boord van de Sneker Pan als opstapper en toen in 1995 het eerste kampioenschap van Douwe gevierd werd was hij bemanningslid. Al die jaren gingen we mee op de volgschepen. De banden met de familie Visser zijn zeer nauw, ik zie Jappie (Visser) bijna als mijn halfbroer, we hebben dezelfde leeftijd en zijn samen opgegroeid op het water. Het waren prachtige jaren.”

Familiegevoel

Jappie (35) was in die tijd jarenlang commissielid van de Skûtsjesilersreünie voor de jeugd. “Geweldige feesten waren dat altijd. Dat vond ik fantastisch om te doen. In die jaren had je nog echt dat familiegevoel, bol van traditie en ook wel een soort van nostalgie.” Toch blijven de nauwe banden tussen de families Van der Pol en Visser bestaan. “Mijn zusje Sietske heeft een relatie met Jacko Visser. Dat is dan weer machtig mooi om te zien”, besluit hij lachend.